Dla zwolenników ucieczki od mąki pszennej mamy ciekawy przepis - pyszne śniadaniowe racuszki oparte na mące żytniej. Zazwyczaj ten rodzaj mąki kojarzy się nam z chlebem lub bułkami, jednak okazuje się, że jej możliwości są znacznie szersze. Jeśli szukasz pomysłu na niestandardowe wykorzystanie mąki żytniej, to ten przepis jest dla Ciebie.
(Racuszki musieliśmy robić dwukrotnie, ponieważ za pierwszym razem zniknęły z talerzy zanim zdążyliśmy pomyśleć o zrobieniu zdjęcia :)
Szałwię namaczamy w wodzie i wstawiamy do lodówki na minimum 10 minut. Ma powstać galaretowata masa. W tym czasie suche składniki mieszamy w średniej wielkości misce. Jeśli wybieramy opcję z samymi jabłkami, to obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce z grubszymi oczkami. W przypadku wersji z gruszkami, jabłka ścieramy na tarce a gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do suchych składników dodajemy szałwię hiszpańską, syrop ryżowy i owoce. Mieszamy. Za pomocą mleka regulujemy konsystencję racuszków. Powinny być dosyć gęste, tak, żeby łatwo nakładało się je na patelnię.
Smażymy na obu stronach aż się ładnie zarumienią. Podawać z dżemem śliwkowym lub jogurtem.
Używając oleju kokosowego virgin otrzymamy racuszki o lekko kokosowym smaku i aromacie, jednak musimy uważać, by nie przekroczyć punktu dymienia, który jest niższy niż w przypadku oleju kokosowego bezwonnego.
Życzymy smacznego!