
Czy żywność ekologiczna jest za droga?
Nie. Z pełną świadomością to mówię. Kosztuje ona tyle, ile powinna kosztować. Jest to obecnie najlepsza jakościowo żywność dostępna na rynku.
Dla większości z nas oczywiste jest, że „maluch” będzie kosztował znacznie mniej od wysokiej klasy Mercedesa. Podobnie jest z żywnością konwencjonalną (na ogół niskiej jakości) i ekologiczną (o najwyższej klasie, o ile posiada dobry skład). Jedzenie ekologiczne smakuje nieporównywalnie lepiej, ma nieporównywalnie lepszy skład i jest nieporównywalnie bardziej wartościowe.
Aby porównać ceny produktów konwencjonalnych i ekologicznych musimy włożyć odpowiednie rzeczy na szale wagi. Na jednej z nich jest cena żywności ekologicznej, zaś na drugiej cena żywności konwencjonalnej, koszty leczenia oraz koszty leków. Wtedy ukaże się nam właściwy obraz – żywność ekologiczna jest tańsza. Jeśli weźmiemy pod uwagę negatywny wpływ na środowisko naturalne produktów konwencjonalnych oraz to, że żywność ekologiczna jest „bardziej treściwa” (czujemy się wcześniej najedzeni, jemy zwyczajnie mniej), obraz ten stanie się jeszcze bardziej oczywisty.
Jeśli ktoś się nie zgadza i odrzuca powyższe argumenty, niech spojrzy na poniższe porównanie.
Zaprezentuję dwa przykłady.
Przykład 1:
Napój musujący dla dzieci 750 ml
Wnioski są jednoznaczne. Warto jedynie dodać, że skład na etykietach podawany jest zawsze w określonej kolejności – od składników, których jest najwięcej w produkcie do składników, których jest najmniej. W pierwszym napoju podstawowym składnikiem jest woda, a soku jest aż 8,3%! i to do tego z koncentratu. Nic dziwnego, że smak trzeba wzmocnić aromatem (prawdopodobnie syntetycznym).
Drugi napój - komentarz zbędny.
Przykład 2:
Masło orzechowe (krem orzechowy)
Producenci konwencjonalnej żywności świadomi są faktu, że dla większości ludzi (tzw. mas) głównym i niestety często jedynym kryterium wyboru jedzenia jest jego cena. Producenci ci robią więc wszystko, co możliwe, aby obniżyć ceny swoich produktów – odbywa się to głównie na ich jakości. Dla producentów ekologicznej żywności najważniejszym kryterium jest jakość, a jak wiadomo jakość musi kosztować.
Każdy z nas ma więc wybór – albo jakość albo cena. Większość wybiera cenę. Skutek ich wyboru można skonkludować w ten sposób – jakie jedzenie, takie zdrowie.
Tak naprawdę wybór jedzenia to nie kwestia zasobności portfela, lecz świadomości. Wśród naszych klientów są często osoby, które nie dysponują dużymi funduszami, ale mają wiedzę na temat wpływu jedzenia na nasze organizmy (częstym bodźcem do jej zdobycia jest zły stan zdrowia lub choroba). Z drugiej strony osoby, które mają relatywnie wysokie dochody często omijają sklepy ze zdrową żywnością udając się do popularnych dyskontów z konwencjonalnymi produktami.
Ponadto może się okazać, że wybierając ekologiczne jedzenie możemy zapłacić mniej niż w przypadku konwencjonalnej żywności. Na przykład chcąc uzyskać solidną porcję białka możemy wybrać ekologiczną fasolę adzuki zamiast popularnego schabowego. Z 400 gram suchej fasoli mamy około 800 gram gotowego dania za 8 zł. A ile trzeba zapłacić za schabowego o tej samej wadze, którego mięso zawiera prawdopodobnie antybiotyki, hormony wzrostu i szkodliwe tłuszcze?
Idąc do sklepu ze zdrową żywnością nie wybieraj najdroższych produktów, jak orzechy macadamia, kremy z migdałów, wymyślne słodycze czy suplementy. Wybieraj zdrową podstawę do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu - warzywa, owoce, pełnoziarniste kasze, ryż, pieczywo, makarony, płatki, nierafinowane tłuszcze czy rośliny strączkowe. Twój budżet nie ucierpi, a Ty zyskasz zdrowie, dobre samopoczucie, szczupłą sylwetkę i satysfakcję, że odżywiasz swój organizm jedzeniem o możliwie najwyższej jakości. W końcu "jesteś tym, co jesz."