
KASZKA KUKURYDZIANA BIO 500 g - BIO PLANET
Opis
Ekologiczna kaszka kukurydziana otrzymywana z ziaren kukurydzy niemodyfikowanych genetycznie. Przygotowuje się z niej słynną włoską polentę lub rumuńską mamałygę, która smakuje zarówno na słodko, np. na śniadanie z suszonymi owocami, jak i na słono do dań głównych. Kaszka służy również jako zagęszczacz do zup i sosów, a po zmieleniu na mąkę przygotowuje się z niej również placki, puddingi i ciasta.
Jest doskonałym źródłem witamin A, B i E, dzięki czemu jej spożywanie pomaga zachować piękną skórę i dobry wzrok. Warto włączyć kaszkę kukurydzianą do swojej diety ze względu na obecność w jej składzie potasu, magnezu oraz selenu, które wspomagają koncentrację i oczyszczanie organizmu oraz zwiększają odporność.
SKŁADNIKI
kaszka kukurydziana* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszkę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszki na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 10-15 minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1596 kJ / 377 kcal
Tłuszcz - 1,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 78 g
w tym cukry - 1,2 g
Białko - 7,5 g
Sól - 0 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Szczegóły
Certyfikat BIO | Tak |
Kraj producenta | Polska |
Kraj pochodzenia składników | Włochy |
Wegetariańskie | Tak |
Wegańskie | Tak |
Bez glutenu | możliwa śladowa ilość |
Bez laktozy | Tak |
Bez kakao | Tak |
Bez jaj | Tak |
Bez cukru | Tak |