
MIÓD RZEPAKOWY KREMOWANY Z PYŁKIEM 400 g - MIODY POJEZIERZA DRAWSKIEGO

Opis
Miód kremowany z pyłkiem kwiatowym, w smaku słodko-gorzki.
Skład chemiczny pyłku jest następujący: woda stanowi 12 - 25 proc., węglowodany - 25 - 48 proc., tłuszcze 2 - 4 proc., białka średnio 25 proc., w tym znajduje się 12 proc. aminokwasów egzogennych, tych najmniejszych cegiełek, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a muszą być dostarczone z zewnątrz, składniki mineralne stanowią 3 - 5 proc. suchej masy i stwierdzono aż 36 pierwiastków w tym: potas, wapń, magnez, siarka, krzem, żelazo, złoto, lit, cynk, chrom, selen, miedź, jod i inne.
Ponadto pyłek to koncentrat 17 witamin. Zawiera m.in. B1, B2, B6 A, E, C, D i kwas foliowy.
Stwierdzono w nim rutynę, olejki eteryczne (działanie antybakteryjne i ochronne), fitoncydy (ciała lotne mające właściwości zabijania lub hamowania rozwoju drobnoustrojów), hormony, enzymy (fermenty), a wśród nich amylazę, inwertazę, fosfatazę i peroksydazę, ogółem stwierdzono 42 fermenty, kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy i inne oraz stymulatory wzrostu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 340 kcal
Tłuszcz - 0,0g
Węglowodany - 79,5 g
Białko - 0,3 g
Sól - 0,0 g
Szczegóły
Certyfikat BIO | Nie |
Kraj producenta | Polska |
Kraj pochodzenia składników | Polska |
Wegetariańskie | Tak |
Wegańskie | Nie |
Bez glutenu | naturalnie bez glutenu |
Bez laktozy | Tak |
Bez kakao | Tak |
Bez jaj | Tak |
Bez cukru | Tak |